Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει με συνέπεια και γνώση τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, με κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού. Τα μαθήματα των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, που οδεύουν στην εικοσαετία από την αναβίωσή τους αποτελούν μια σειρά από εξαιρετικές προτάσεις. Πρόκειται για δράσεις που η αφετηρία τους εντάσσεται στο πρώτο ξεκίνημα του ΛΕΒ (1920) με τα εργαστήρια κεντητικής, ασπροκεντήματος και ραπτικής. Μια σπουδαία δραστηριότητα με κοινωνική προσφορά, παρέχοντας εκπαίδευση σε γυναίκες της περιοχής, που αποζητούσαν να μάθουν τέχνες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αργότερα προστέθηκε και η τέχνη του αργαλειού. Από το πρώτο εργαστήριο Υφαντικής, το 1949, έως και το 1988 που ο τομέας αυτός έσβησε, υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής μας κοινωνίας, που υπηρέτησαν την υφαντική με αφοσίωση, προσφέροντας επί μακρόν και ανιδιοτελώς εργασία, όπως οι αείμνηστες, Ε. Μπρισίμη, Μ. Γκέκου, Χ. Χρυσοχοΐδη, Λ. Καπουρνιώτη, Μ. Ποταμιάνου, Β. Μυτιληναίου, Ε. Κόκκαλη, Χ. Καλούση, Κ.Ψιώτα κ.ά.. Έτσι τα παλιά εργαστήρια (υφαντικής, κεντημάτων, πλεκτικής, ραπτικής, καλλιτεχνικών κατασκευών) του Λυκείου εξελίχθηκαν με το χρόνο σε μια κοιτίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού, συμβάλλοντας σ’ ένα παραδοσιακό κλάδο της τοπικής παραγωγικής οικονομίας και αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών. Μετά την βιομηχανοποίηση των παραγομένων ειδών, οι δράσεις αυτές ατόνησαν. Το Λύκειο, όμως, με προτεραιότητα την αναβίωσή τους, κατάφερε, με μεγάλο αγώνα να επαναλειτουργήσει τα εργαστήρια αυτά. Αλλά ας δούμε, αδρομερώς, τη διαδρομή τους μετά την επαναλειτουργία τους.
Τα εργαστήρια στεγάζονται σε εκμισθωμένο χώρο 150 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα. Η λειτουργία τους ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και συνεχίζεται έως και τον Ιούνιο. Η εκπαίδευση εμπλουτίζεται με συναφείς διαδραστικές δράσεις, που συμβάλλουν στην απόκτηση ερεθισμάτων για τους εκπαιδευόμενους με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Η λειτουργία τους διανθίζεται συχνά με μικρές εκθέσεις χειροποίητων δημιουργιών των εκπαιδευομένων, των υπευθύνων εκπαιδευτριών αλλά και μελών της Εφορείας Υφαντικής, προσφέροντας προτάσεις για όμορφα, χρηστικά και οικονομικά δώρα, ενώ δέχονται και ειδικές παραγγελίες. Σημειώνεται ακόμη ότι οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων προσφέρουν τις γνώσεις τους και με μορφή σεμιναρίων, όπως τα συνεχιζόμενα σεμινάρια προς τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μετα-βιομηχανικός Σχεδιασμός» της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπεύθυνος Καθηγητής Α. Ψυχούλης) κ. ά. Μια σημαντική εκπαιδευτική δράση που διαχρονικά εμπλουτίζει τη λειτουργία των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών του Λ.Ε.Β. είναι η υλοποίηση ταχύρυθμων σεμιναρίων δημιουργικής εμπειρίας. Σεμινάρια με λαογραφικό περιεχόμενο, που συμβάλλουν στη απόκτηση ερεθισμάτων για την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο.
Η διεύθυνση των εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου & Ρ.Φεραίου. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753 Για τις εγγραφές πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στο Λ.Ε.Β. Ώρες: 11.30-14.00 και 6980706903 (Έφορος Οικοτεχνίας κ. Ελένη Τόπα), 6978408745 (Κ. Αθανασίου για υφαντική), 6983280725 (Ρ. Παπακωνσταντίνου για κέντημα και πλεκτική), 6973814134 (Λ. Καραΐσκου για κοπτική-ραπτική).