Καντάδες, αρέκιες και σκοπελίτικα αποκριάτικα σε μια απολαυστική παράσταση

έναρξη AnnaΔόθηκε προχθές (Σάββατο 5 Μαρτίου 2016)  στο κατάμεστο θέατρο της Π. Ηλεκτρικής μια ξεχωριστή παράσταση  ελληνικής αποκριάς  με καντάδες και αρέκιες από το φιόρε του Λεβάντε μαζί με παιδικές και ομάδες χορού ενηλίκων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου  που απέδωσαν με μοναδικό τρόπο αποκριάτικα τραγούδια και χορούς  της Σκοπέλου.

 

Μαζί με τους συντελεστές του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου  Σαρακινάδου  Ζακύνθου,   οι θεατές που από νωρίς κατέκλυσαν το θέατρο,  συμμετείχαν τραγουδώντας όλοι μαζί -εν είδη χορωδίας- αυτό το ιδιαίτερο αγαπημένο είδος της μουσικής ζακυνθινής τέχνης,  μια τέχνη που  άνθησε στην Ενετοκρατία και φθάνει ολοζώντανη στις μέρες μας.  Μια τέχνη από βενετσιάνικες επιρροές που ζυμώθηκαν με την ελληνική παράδοση κι έδωσαν έναν ιδιαίτερο πολιτισμό με λεπτές αποχρώσεις, μελωδία  και ιδιαίτερη χάρη. Αυτή η μουσική  με τα παλιά όμορφα τραγούδια έκαναν προχθές τους  φίλους της καντάδας, του τετράφωνου τραγουδιού, του μαντολίνου και της κιθάρας, της βαρκαρόλας και της αρέκιας να  ζήσουν μια αξέχαστη και συγκινητική βραδιά.

κόσμος (1)

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τη συνεργασία και υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Ήταν ένα  αφιέρωμα στην ελληνική αποκριά και στη μουσική παράδοση των Επτανήσων. Τα τραγούδια της Ζακυνθινής παράδοσης τα διακρίνει μια ξεχωριστή χάρη στους τόνους, μια ευαισθησία στο μουσικό τους χρώμα, μια γρήγορη μελωδική κίνηση και μια διάθεση για λεπτή και πολιτισμένη ειρωνεία και καλόβουλα πειράγματα. Οι παραδοσιακοί χοροί της Ζακύνθου είναι ο στρωτός συρτός, ο τσακιστός συρτός, ο σταυρωτός, ο κυνηγός, το λεβαντίνικο συρτό, ο γέρανος, ο γιαγηρτός ή χορός του Θησέα κ.ά. Οι παραδοσιακοί χοροί της Ζακύνθου διασώθηκαν  χάρη στη θρησκευτική παράδοση όπου οι γεροντότεροι στα πανηγύρια του χωριού μετά την λιτάνευση της εικόνας πιάνονταν στο χορό. Τα τραγούδια συνοδεύονταν από το ταμπουρλονιάκαρο, δυο παλιά χειροποίητα παραδοσιακά όργανα,  ένα  πνευστό,  την ανάκαρα-είδος πίπιζας και ένα κρουστό,  το ταμπούρλο ή νταβούλι και αργότερα από βιολί, ακορντεόν και κιθάρα.

ζακυνθινοί

 
 

Το πρόγραμμα της  παράστασης του Σαββάτου  στην Π. Ηλεκτρική περιλάμβανε καντάδες και αρέκιες,  όπως 

το παπόρο,  απόψε την κιθάρα μου, κελαηδήστε ωραία μου πουλάκια, λαλούν τ' αηδόνια, βαρκούλα, γιαλό-γιαλό, γυρίζω, δεν θέλω να δουλεύεις, τα καστανάτα σου μαλλιά και τα αποκριάτικα: άμοιρη, χήρα, κ. ά. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με αποκριάτικα δρομικά  τραγούδια  της Σκοπέλου,  όπως το άιντε να πάμε βλάχα, μια φορά ήμουνα πουλί, μια κόρη αγραφιώτισα, πιπέρι κ.ά. αλλά και παιδικές ομάδες με το γαϊτανάκι κ.ά.πανοραμικοί (1)