Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση προς τιμή του Δημήτρη Πικιώνη

To Kέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το  Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου διοργάνωσαν προχθές (Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018) ένα λιτό τιμητικό αφιέρωμα στον «ποιητή της αρχιτεκτονικής», Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968) με αφορμή την 50ή επέτειο από το θάνατό του.

Στόχος της ανοικτής  αυτής εκδήλωσης, η οποία έγινε στην κατάμεστη  αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου,  ήταν  η ανάδειξη μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της γενιάς του ’30.  

Ο Δημήτρης Πικιώνης με εξαιρετικές σπουδές και σημαντικούς δασκάλους, δίδαξε πάνω από τρεις δεκαετίες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στη διαδρομή του, ο Βόλος και ο χώρος της Μαγνησίας για τον Δημήτρη Πικιώνη δεν ήταν μέρη άγνωστα καθώς ήταν  επιστήθιος φίλος του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο από την εποχή των σπουδών τους στο Πολυτεχνείο το 1904 αλλά και αργότερα στο Μόναχο και το Παρίσι. Αργότερα, το 1939 είχε επισκεφτεί τη Ζαγορά για να μελετήσει την τοπική της αρχιτεκτονική παράδοση, μελέτη που είχε δημοσιευτεί  στη βραβευμένη σειρά «η ελληνική λαϊκή τέχνη». Είχε επίσης συνδεθεί με τον λαογράφο Κίτσο  Μακρή, χάρη στον οποίο, μετά τους σεισμούς του 1955,  ο Πικιώνης ανέλαβε  τη μελέτη και την κατασκευή του Δημαρχείου και έτσι  ο Βόλος είχε την τιμή να είναι μία από τις πόλεις που ο γνωστός αρχιτέκτονας άφησε τη δική του προσωπική σφραγίδα, με ένα έργο – σημείο αναφοράς για την νεότερη ιστορία της πόλης.  Το  μοναδικό δημαρχείο στην Ελλάδα που φέρει τη σφραγίδα του μεγάλου δημιουργού.   Kορυφαία στιγμή του  έργου του, είναι  η διαμόρφωση του χώρου γύρω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου,  που αποτελεί το δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου στη χώρα μας και δεν είναι τυχαίο ότι το 1996 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με παγκόσμια σημασία και άλλα εμβληματικά έργα του.  

Τις  γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του,  που δεν ήταν μόνο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός αλλά ένας διανοητής, με πλούσιο ζωγραφικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο έθιξαν με τις σύντομες παρουσιάσεις  τους οι ομιλητές κ.κ. Zήσης Κοτιώνης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα  «Τα Αυτοβιογραφικά Σημειώματα του Δημήτρη Πικιώνη».   Κώστας Μανωλίδης, Αναπληρωτής  Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Τα λιθόστρωτα του Πικιώνη, ένα σχεδιαστικό αίνιγμα» και  Μαρία Σπανού, ερευνήτρια Τοπικής Ιστορίας, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, με θέμα «Σπονδή στον πρωτομάστορα της παράδοσης, Δημήτρη Πικιώνη». Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Αδαμάκης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού πρώτα  εισήγαγε το κοινό στο πνεύμα του έργου του τιμώμενου αρχιτέκτονα. Προηγουμένως,  απηύθυνε χαιρετισμό η κ. Ντία Μουτσινά, πρόεδρος του  Kέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» τονίζοντας με βάση βίωμά της την αξία της ευαισθητοποίησης των μαθητών στις αξίες του πολιτισμού. Την  πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής  εξήρε με επιστολή της η Αγνή Πικιώνη, κόρη του Δ.Πικιώνη και πρόεδρος της  Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ», η οποία ιδρύθηκε το 2014, με σκοπό την Μελέτη, Προστασία, Ανάδειξη, Αποκατάσταση και Συντήρηση του έργου του. Η ανάγκη αυτή προέκυψε κυρίως με αφορμή τα προβλήματα και την εγκατάλειψη που παρουσιάζουν τα δημόσια έργα του Δημήτρη Πικιώνη, όπως π.χ. το Συγκρότημα Αναπαυτηρίου και Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, ο Παιδικός Κήπος Φιλοθέης και το Δημοτικό Σχολείο στον Λυκαβηττό. Φυσικά, όπως τόνισε η κ. Α.  Πικιώνη  ο σκοπός και το αντικείμενο της Εταιρείας επεκτείνονται και σε ευρύτερους τομείς, όπως η συγκέντρωση του έργου του και η  έκδοσή του, ώστε να γίνει προσιτό και στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η  Aντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Μαγνησίας κ. Δ. Κολυνδρίνη, ο  θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  κ. Γ. Καλτσογιάννης, η  εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου κ. Σ. Χάλαρη, η κ. Μ. Χρυσοβελώνη,  προσωπικότητες  της τοπικής αυτοδιοίκησης,  φορέων πολιτισμού και εκπαίδευσης, αρκετοί φοιτητές και πολλοί αρχιτέκτονες της πόλης. Το συμβολικό αυτό αφιέρωμα έκλεισε με ένα ολιγόλεπτο τηλεοπτικό απόσπασμα με τη φωνή του Πικιώνη να προτρέπει τους φοιτητές του «να μάθουν την επιστήμη και την αρετή χωρίς να περηφανεύονται….» καθώς επίσης και από  συνεντεύξεις που είχαν δώσει αφιερωματικά,  τόσο ο μελετητής του έργου του, αρχιτέκτων κ. Δημήτρης Φιλιππίδης όσο και οι αείμνηστοι φίλοι του Πικιώνη, Παναγιώτης Τέτσης-ζωγράφος και Άγγελος Δεληβορριάς-τ.διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.