Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώπιον πλήθους κόσμου, την περασμένη Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, η μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ενταγμένη στον κύκλο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας που οργάνωσε η Μαγνήτων Κιβωτός με τη συνεργασία του ΟΛΒ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και άλλων τοπικών φορέων.
Η παράσταση, με τίτλο «O μισεμός είναι καημός, το κατευόδιο ζάλη και το καλώς ορίσατε είναι χαρά μεγάλη», ήταν μια περιπλάνηση στις διάφορες περιοχές του Αιγαίου με οδηγό τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς και τις φορεσιές, μέσα από το φαινόμενο του ξενιτεμού. Είναι γνωστό ότι ο μισεμός υπήρξε κεντρικό φαινόμενο στη ζωή του Έλληνα, στοιχείο του κύκλου της ζωής του (γέννηση, γάμος, ξενιτιά, θάνατος). Η φυγή για αναζήτηση πλούτου, τύχης, γνώσης στάθηκε πάντα τραυματική στο στενό κύκλο της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας. «Το χωρισμό σου ζύγιασα με τα βουνά του κόσμου. Βαρύτερος μου φάνηκε, ο χωρισμός σου, φως μου!»
Αυτό το αίσθημα της νοσταλγίας, ο καημός της απομάκρυνσης και ο πόθος της επιστροφής, «νόστιμον ήμαρ» που διατρέχει στους αιώνες την ελληνική μετανάστευση και που εκφράστηκε μέσα από αμέτρητα δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, λαϊκές ιστορίες, παροιμίες, κ. ά. αποδόθηκε στην εν λόγω παράσταση. Ήταν ένα αληθινό υπερθέαμα, όπου το παραδοσιακό χρώμα με τις δεκάδες φορεσιές, τους χορούς και τις μουσικές συναποτέλεσαν ένα άρτιο καλλιτεχνικά, φαντασμαγορικό όσο και συγκινητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ήταν μια εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, η οποία προετοιμάστηκε ειδικά, μετά από πρόσκληση της Μαγνήτων Κιβωτού, με στόχο να συμβάλει στη νοηματοδότηση της Ναυτικής Εβδομάδας και στην αναβίωση του πολιτισμού της θάλασσας, μέσα από τους ανεκτίμητους θησαυρούς της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Άλλωστε, το Λ.Ε.Β. υποστήριξε από τα πρώτα χρόνια τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας στην πόλη μας και συγκεκριμένα από το 1966.
Στην προχθεσινή παράσταση, ο απλός ποιητικός λόγος των δημοτικών τραγουδιών, οι μελωδίες που εκφράζει η κάθε νησιωτική περιοχή της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα ρυθμικά σχήματα που κάθε τοπική κοινότητα χρησιμοποιεί και οι κατά τόπους φορεσιές, δημιούργησαν μια αρμονική σύζευξη. Οι Χορευτικές Ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου που συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Τμήματος του Αλμυρού, απέδωσαν με ακρίβεια, τεχνική τελειότητα και απόλυτο συντονισμό τους χορούς από τις περιοχές των Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης κατενθουσιάζοντας το κοινό. Ενδιάμεσα παρεμβλήθηκαν αφηγήσεις σχετικών κειμένων που απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο οι ηθοποιοί Κατερίνα Αντωνακάκη και Ευάγγελος Κακάλιας. Επίσης, το πρόγραμμα διανθίστηκε με ερμηνείες παραδοσιακών τραγουδιών, συνοδεία των μουσικών Γιάννη Σκαμπαρδώνη (βιολί) και Κώστα Μούτο (λαούτο) καθώς και τραγούδια από το έντεχνο ρεπερτόριο από τον Βασίλη Αγροκώστα με την κιθάρα του.
Διδασκαλία χορών: Γιάννης Πραντσίδης, Θανάσης Μπέας και Φώτης Σκαμαγκούλης.
Την όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της Μαγνήτων Κιβωτού κ. κ. Ιγνάτιος, αποδίδοντας τα εύσημα στους μικρούς και μεγάλους χορευτές όσο και στο διοικητικό συμβούλιο του ΛΕΒ, που επί 99 χρόνια επιμένει ως πιστός θεματοφύλακας του λαϊκού πολιτισμού με αφοσίωση , μεράκι, γνώση και ευσυνειδησία στην αξίες του. Ως ενθύμιο της παράστασης επέδωσε στην πρόεδρο Μ. Σπανού αναμνηστική πλακέτα για τη συμμετοχή του ΛΕΒ στην Ναυτική Εβδομάδα και συνεχάρη τους δασκάλους και όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για την ωραία αυτή εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΙΜΔ, κ. Νίκος Βαραλής.