ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αριθμός Ταύτισης Αντικειμένου: 110/δ
Ταξινόμηση: ενδυμασία, ένδυμα, πανωφόρι
Τυπολογία: χωρικό, γυναικεία φορεσιά Σαρακατσάνων Θεσσαλίας
Όνομα / Χαρακτηρισμός: –
Τοπικό ή άλλο όνομα: κοντόκαπα
Μέρος συνόλου: όχι
Αυθεντικό: ναι
ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Διαστάσεις: Μήκος: 51 εκ. Πλάτος (περίμετρος) 77 εκ.
Συντήρηση: όχι
Περιγραφή: Κοντόκαπα της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς των Σαρακατσάνων Θεσσαλίας. Φοριούνταν πάνω από το ζωστάρι (γιλέκο) και έφθανε ως τη μέση, ύψους 51 και πλάτους 77 εκ. Είναι μαύρη από σκουτί δίμιτο, από πρώτο μαλλί μαΐσιο, με τέσσερα μιτάρια και τέσσερις πατήθρες, νιτουρβιασμένο και μαντανιαρισμένο για να είναι κρουστό, παχύ και μαλακό. Το μάκρος της πέφτει λίγο κάτω από τη μέση και στο στήθος μένει ανοικτή για να φαίνεται το κέντημα της τραχηλιάς. Τα δε ριχτά μανίκια της πέφτουν πίσω στην πλάτη, όπως οι ανδρικές φέρμελες, κοσμημένα με μαύρα μάλλινα και χρυσά κορδόνια. Ο διάκοσμός τους είναι πλουσιότατος, πολύ εντυπωσιακός και εξαιρετικής τεχνικής, με κεντήματα-μοτίβα τύπου κυνηγός και κύκλες. Είναι φοδραρισμένη μόνο στο κάτω τελείωμα και στις άκρες γενικά με χρωματιστό τσίτι. Τα μανίκια της είναι μήκους 53 εκ. και άνοιγμα 14 εκ.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Υλικό: μάλλινο (αντικείμενο), μάλλινα και χρυσά κορδόνια (διάκοσμος)
Τεχνικές: υφαντό δίμιτο του αργαλειού (αντικείμενο),επίρραπτη, κέντημα (διάκοσμος)
Κατασκευαστής: Τερζήδες
Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ύ αιώνα
Χώρα: Ελλάδα. Γεωγραφικό διαμέρισμα: Θεσσαλία Ευρύτερη περιοχή: Θεσσαλία
ΧΡΗΣΗ
Χρήστης: γυναίκα
Ηλικία: νέα
Κοινωνική ηλικία: –
Πληθυσμιακή / πολιτισμική / εθνοτική ομάδα: –
Περίοδος χρήσης: –
Χρόνος χρήσης: αρχές 20ύ αιώνα
Περίσταση χρήσης: επίσημη
Σκοπός χρήσης: –
Τοποθεσία χρήσης. Χώρα: Ελλάδα. Γεωγραφικό Διαμέρισμα: Θεσσαλία Ευρύτερη περιοχή: Θεσσαλία
ΑΠΟΚΤΗΣΗ
Τρόπος απόκτησης: αγορά
Προκάτοχος: άγνωστος
Πιθανή χρονολογία απόκτησης: 1970
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
– Αχνάρια μεγαλοπρέπειας, μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς, (επιμ. Ι. Παπαντωνίου) κείμενα:Ν. Μαχά-Μπιζούμη, Σ. Παντουβάκη, Ι. Παπαντωνίου, Μ. Πασσά-Κώτσου, Μ. Πήχου, Ξ. Πολίτου, Α. Ρουμελιώτη, έκδ. Γ. & Ν. Λαιμού, Ντ. & Κ. Καρούση, Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, 2014, σ. 102-103.
– Παπαντωνίου Ιωάννα, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, ΠΛΙ, Ναύπλιο, 1996.
– Παπαντωνίου Ιωάννα, Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα, ΠΛΙ, Ναύπλιο, 2000.
– Ελληνικές φορεσιές, πρόλογος Ι.Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, εισαγωγή Μ. Λαδά-Μινώτου, Ντ. Γαγγάδη, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 1993, σ. 196-7.
– Α. Καπουρνιώτη, Κ. Τσαλαπάτα, Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, Ημερολόγιο 2004, σ. 45-7.
– Α. Χατζημιχάλη, Η ελληνική λαϊκή φορεσιά, Οι φορεσιές με το σιγκούνι, (επιστ.επιμέλεια Τ. Ιωάννου-Γιανναρά, επιμ. Έκδοσης Α. Δεληβοριάς, Μουσείο Μπενάκη, Μέλισσα, Αθήνα 1978, σ.296-341.
Ερευνητής: Άσπα Καπουρνιώτη, Νίκος Τσιμπλάκης
Ημερομηνία: 28/2/2024






