Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου με εντυπωσιακή επιτυχία το αφιέρωμα που οργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τη συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Βόλου προς τιμή του Χρόνη Αηδονίδη. Toυ μεγάλου ερμηνευτή των θρακιώτικων τραγουδιών, που υπηρετεί εδώ και εξηνταπέντε χρόνια με σεμνότητα και αφοσίωση τη μουσική παράδοση της πατρίδας του, της Θράκης και εν γένει την καταγραφή, διάδοση και προβολή της ελληνικής μουσικής.
Ήταν μια επιτυχής, κατά γενική ομολογία, καλλιτεχνική συνάντηση των δυο φορέων παρουσία του Χρόνη Αηδονίδη, που εντυπωσίασε και συγκίνησε το πολυπληθές κοινό που συνέρρευσε από νωρίς για να τιμήσει το μεγάλο δάσκαλο.
Ήταν μια περιπλάνηση με χορούς, τραγούδια και σκοπούς σε τρεις περιοχές της Θράκης: Δυτική, Bόρεια (με 2 μέρη: Μαύρης Θάλασσας και περιοχής Καβακλί) και Aνατολική. Στα μέρη όπου χωρίστηκε στις αρχές του αιώνα ο ενιαίος θρακικός χώρος. Τραγούδια που αποδεικνύουν, με τα περίτεχνα ακούσματά τους, την άμεση σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην εκκλησιαστική-έντεχνη μουσική και στη λαϊκή μουσική μας παράδοση. Όσον αφορά στο πρόγραμμα της παράστασης που το Λύκειο των Ελληνίδων προετοίμασε από πολύ καιρό από τον επικεφαλής των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ, Γιάννη Πραντσίδη, εκτός της Θράκης, περιλαμβάνονταν χοροί και γνωστά τραγούδια της Μ. Ασίας και της Μακεδονίας που ερμήνευσε ο Χρ. Αηδονίδης και αποτελούν σημαντικό μέρος του έργου του. Ένα «εγκώμιο» δηλαδή σ’ όλες εκείνες τις ιστορικές θεματικές ενότητες, που ο Αηδονίδης αγάπησε και υπηρέτησε και ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να διαφυλάξει ως έναν από τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς.
Στην παράσταση σημαντικό ρόλο είχε η παραδοσιακή ορχήστρα και χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνο καθηγητή τον Βασίλη Αγροκώστα. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου παρουσίασαν την αγάπη τους από τη μύησή τους στην τέχνη της παραδοσιακής μουσικής και το πώς οδηγούνται στους δρόμους της παράδοσης μέσα από τους ήχους παραδοσιακών οργάνων σαν το κανονάκι, το σαντούρι, το λαούτο, το τουμπερλέκι, την πολίτικη λύρα. Νέα παιδιά, έφηβοι που μαθαίνουν να αγαπούν την ιστορία της μουσικής, την ιστορία του λαού μας, που μαθαίνουν να σέβονται προσωπικότητες σαν αυτή του Χρόνη Αηδονίδη και να πλάθονται έτσι με τα νάματα της παράδοσης, της Τέχνης, των αξιών σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Οι συντελεστές της εκδήλωσης από πλευράς του Μουσικού Σχολείου ήταν: Διδασκαλία παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας Μουσικού Σχολείου: Βασίλης Αγροκώστας. Μουσικοί: Πιτσιάβας Απόστολος-σαντούρι, Παλληκάρη Δέσποινα –κανονάκι, Μάμαλη Αγγελική-κανονάκι, Ντελή Χαρά-λαούτο, Μοδέα Ελένη-λαούτο, Λιβογιάννης Απόστολος-τουμπερλέκι, Δεμελής Νεκτάριος –κρουστά και Αγροκώστας Βασίλης-πολίτικη λύρα. Σολίστες-τραγούδι: Βεργίνη Σοφία, Μητράκας Δημήτρης, Μητρίτσας Δημήτρης, Παλαιογιάννης Κωστής, Πιτσιάβας Απόστολος και Χαντζοπούλου Αφροδίτη. H δε oρχήστρα που συνόδεψε τους χορευτές του ΛΕΒ απαρτίζονταν από τους μουσικούς: Κοσμίδης Νεκτάριος–βιολί, Ελληνίδης Παναγιώτης-κλαρίνο, Κωνσταντινίδης Τριαντάφυλλος καβάλι-γκάιντα, Κοσμίδου Τασούλα –κρουστά, Κόκορης Αργύρης -λαούτο και ούτι, Μούτσελος Νίκος – γκάιντα και Αλταντσίδης Δημήτρης ακορντεόν.Τραγούδησαν οι Αγροκώστας Βασίλης και Αργύρης Κόκκορης (μαθητής του Χρόνη Αηδονίδη).
Οι χορευτές του ΛΕΒ κατασυγκίνησαν και ενθουσίασαν το κοινό χάρη στην δεξιοτεχνία τους, τον απόλυτο συντονισμό τους, και την άψογη ενδυματολογική εμφάνισή τους. Ένα εξαιρετικό θέαμα όπου το παραδοσιακό χρώμα με τις πολυποίκιλες φορεσιές, τους χορούς, τα τραγούδια και τις μουσικές συναποτέλεσαν ένα άρτιο καλλιτεχνικά, φαντασμογορικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν ο Χρόνης Αηδονίδης κλήθηκε να κλείσει την υπέροχη βραδιά, καταχειροκρούμενος, με την μελίρρυτη φωνή του να αγκαλιάζει γλυκά τον αέρα και να ζεσταίνει στην κυριολεξία τις καρδιές όλων των παραβρισκομένων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των πολιτιστικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων της πόλης, προσωπικότητες της καλλιτεχνικής ζωής από το Βόλο και το εξωτερικό καθώς επίσης και η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κ. Eυδ. Παπαχριστούδη και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κ. Ελ. Χατζόπουλος, ο οποίος προσέφερε δώρα τόσο στον τιμώμενο όσο και στην πρόεδρο του ΛΕΒ, Μαρία Σπανού, η οποία ευχαριστώντας επέδωσε στον Χρόνη Αηδονίδη αναμνηστική περγαμηνή από πλευράς του ΛΕΒ. Την επιμέλεια της παράστασης είχε η Εφορεία Χορού με επικεφαλής την Άννα Κουτσελίνη, ενώ την οργάνωση της ενδυματολογικής παρουσίασης έχει η Εφορεία της Γυναικείας Ιματιοθήκης με επικεφαλής την έφορο Άσπα Καπουρνιώτη, ενώ της Ανδρικής, η Κατερίνα Δουλκέρογλου. Την επιμέλεια της παρουσίασης των χορευτικών ομάδων έχουν οι Γιάννης Πραντσίδης και Θανάσης Μπέας. Είναι δεν χαρακτηριστικό ότι για τις πολυποίκιλες ανάγκες της προετοιμασίας της παράστασης, την οποία υποστήριξε ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, εκτός από σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του ΛΕΒ και τη διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου, προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών, καθώς και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων.
Οι δε χορευτές που συμμετείχαν στην εν λόγω εκδήλωση είναι: Αδαμάκης Στέφανος,Αναστασόπουλος Στέφανος, Βαρδάκης Κώστας, Βολιώτης Απόστολος, Οικονόμου Βασιλική, Παλιούρας Βαγγέλης, Παπαγιάννης Νίκος,Παπαζήση Όλγα, Σιαμουρδάνη Αποστολία, Σιγάλα Αλίκη, Σκαμαγκούλης Φώτης, Στάμος Αντώνης, Στάμου Φρόσω, Τζαφέτας Αντώνης,Τζουβάρα Ρίκα, Τζουβάρας Απόστολος, Τσίκας Γιώργος, Χατζηθεοδώρου Κώστας,Χρήστου Βιργινία , Χρήστου Γιώργος ,Μπλέτσας Λάμπρος Κουβελά Αναστασία, Λεμονής Αντώνης, Λιόλιου Ελένη.Γιαννίτση Κατερίνα , Γιαννιός Απόστολος, Γιαννιός Πανταζής,Γουδίνη Ελένη,Δεσποτοπούου Χρυσάνθη, Δούκα Φωτεινή, Ζησοπούλου Ελένη,Θάνου Σπυριδούλα, Ιωάννου Αντιγόνη , Κακαλές Δημήτρης ,Κάππα Αλεξάνδρα,Καραδήμου,Καραόλιας Γιάννης,Κατσαγεωργίου Αρετή, Κατσαγεωργίου Μαρία, Κατσίκας Γιώργος, Κατσίμπα Μαρία, Λούκα Σεραϊνα, Μαλαχιά Γιωτα,Μαλαχιά Ελένη, Μάρας Περικλής, Μαυρομάτης Μάκης, Μιχαήλ Σόνια, Μπέας Θανάσης ,Μπλέτσα Νικολία, Μπλέτσα Φιλίτσα, Τσιγκώνης Θωμάς , Μητράκος Βασίλης , Χατζούλη Ιωάννα, Μηλιλή Μαριάννα
