ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αριθμός Ταύτισης Αντικειμένου: 123/δ
Ταξινόμηση: ενδυμασία, ένδυμα, ποδιά
Τυπολογία: νησιώτικο
Όνομα / Χαρακτηρισμός: ποδιά
Τοπικό ή άλλο όνομα: ποδιά
Μέρος συνόλου: όχι
Αυθεντικό: ναι
ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Διαστάσεις: Μήκος: 67 εκ. Πλάτος : 56 εκ. (μέσης)
Συντήρηση: όχι
Περιγραφή:
Ποδιά από μαύρη τσόχα, η οποία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα και τα πιο συμβολικά μέρη της φορεσιάς του Αλμυρού. Αποτελείται από ένα ενιαίο κεντρικό φύλλο, τη μάνα και φαρδαίνει με την προσθήκη δύο λαγκιολιών, δηλαδή τριγωνικών φύλλων δεξιά και αριστερά. Το μεσαίο της τμήμα κοσμείται από ένα κεντητικό κεντρικό τριγωνικό μεγάλο αυστηρό γεωμετρικό μοτίβο, που συμβολίζει το δέντρο της ζωής, απεικονίζοντας το ριζικό σύστημα και τα κλαδιά του δέντρου σε μια ισορροπία αρμονική ένθεν και ένθεν, ενώ μικρότερα μοτίβα κοσμούν τα πλαϊνά φύλλα, φτιαγμένα από χρυσά κορδόνια με την τερζίδικη τεχνική. Στο πάνω τους μέρος τα ακριανά φύλλα φέρουν κάθετη χρυσή διακόσμηση με χρυσά σιρίτια και συρμοθηλιά, χωρίζοντας έκαστο φύλλο σε δύο μέρη. Τα φύλλα ενώνονται μεταξύ τους με χρυσά κορδόνια σχηματίζοντας ζικ ζακ και γαϊτάνια στο κάτω της μέρος δημιουργούν «μύτες». Ολόκληρη η ποδιά περιτρέχεται με χρυσό γαϊτάνι. Είναι φοδραρισμένη με βαμβακερό τσίτι.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Υλικό: Μαλλί και βαμβάκι (αντικείμενο), χρυσοκλωστή, γαϊτάνι, κορδόνια χρυσά (διάκοσμος αντικειμένου)
Τεχνικές: υφαντό βιομηχανικό (αντικείμενο), δαντέλα χρυσή, κοπανέλι, Τερζήδικο κέντημα (διάκοσμος αντικειμένου)
Κατασκευαστής: Τερζήδες της περιοχής Αλμυρού
Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αιώνα
Χώρα: Ελλάδα. Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μαγνησία, Αλμυρός. Ευρύτερη περιοχή: Θεσσαλία
ΧΡΗΣΗ
Χρήστης: γυναίκα
Ηλικία: νέα
Κοινωνική ηλικία: –
Πληθυσμιακή / πολιτισμική / εθνοτική ομάδα: –
Περίοδος χρήσης: –
Χρόνος χρήσης: αρχές 20ού αιώνα
Περίσταση χρήσης: νυφική
Σκοπός χρήσης: –
Τοποθεσία χρήσης. Χώρα: Ελλάδα. Γεωγραφικό Διαμέρισμα: Μαγνησία, Αλμυρός. Ευρύτερη περιοχή: Θεσσαλία
ΑΠΟΚΤΗΣΗ
Τρόπος απόκτησης: αγορά
Προκάτοχος: άγνωστος
Πιθανή χρονολογία απόκτησης: 1965
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
– K. Γκουντάρα, «Η Συμβολική προσέγγιση της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς του Αλμυρού»: http://xoalmirou.gr/blog-post.php?news_id=58.
– Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι, εκδιδόμεναι επιμέλεια Αντ. Ε. Μπενάκη, κείμενα Αγγελική Χατζημιχάλη, Πίνακες Νικ. Σπέρλιγκ, Μουσείον Μπενάκη, Αθήναι, 1954.
– Ελληνικές φορεσιές, πρόλογος Ι.Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, εισαγωγή Μ. Λαδά-Μινώτου, Ντ. Γαγγάδη, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 1993, σ. 122-123.
– Α. Καπουρνιώτη, Κ. Τσαλαπάτα, Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, Ημερολόγιο 2004, σ.40-42.
– Α. Χατζημιχάλη, Η ελληνική λαϊκή φορεσιά, Οι φορεσιές με το καβάδι, β΄τόμος (επιστ.επιμέλεια Τ. Ιωάννου-Γιανναρά, επιμ. Έκδοσης Α. Δεληβοριάς, Μουσείο Μπενάκη, Μέλισσα, Αθήνα 1983, σ.58-69
Ερευνητής: Άσπα Καπουρνιώτη, Νίκος Τσιμπλάκης
Ημερομηνία: 20/3/2024



